Studijska poseta Mančester Metropolitan Univerzitetu

13.03.2016.U periodu između 29. februara i 4. marta 2016. godine, profesori  Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu zajedno sa kolegama iz visokih vaspitačkih škola iz Novog Sada, Sremske Mitrovice i Kruševca  posetili su Univerzitet u Mančesteru (Manchester Metropolitan University) – kampus u mestu Kru (Crewe) u Velikoj Britaniji.
SV MMU 2016

U toku ove studijske posete koja čini sastavni deo aktivnosti u okviru projekta TEACH evropskog programa TEMPUS, profesori su imali priliku da se bliže upoznaju sa departmanima univerziteta i da u susretima sa njihovim rukovodiocima, profesorima i studentima sagledaju mogućnosti što uspešnije implementacije novih iskustava u radu na svojim visokoškolskim ustanovama. Uz prijatnu šetnju kroz ceo kompleks MMU (prepoznatljivog po karakterističnim engleskim zgradama od crvene cigle, sa puno travnatih površina), učesnici TEMPUS projekta iz Srbije zajedno sa koleginicama iz Engleske, prof dr. Džeraldinom Li Trevik,  prof. dr Džulijom Benet i prof. dr Dženi Fišer, sa kojima na realizaciji projekta sarađuju već pune dve godine,  imali su priliku da posete i steknu uvid u izgled i  opremljenost učionica, kabineta, amfiteatara, radnu atmosferu na predavanjima, veličinu (brojnost) studijskih grupa, opremljenost nastavnim sredstvima… Posetili su studentsku biblioteku, učionice, raznovrsne kabinete, pozorišnu scenu, studentsku kantinu, studentski klub, objekte za fizičko vežbanje, čitaonicu i sl. Učesnici projekta imali su priliku da posmatraju različite oblike nastave, mentorskog rada, kao i organizaciju nastave po grupama (6 – 8 studenata). Uočena je pozitivna i opuštena radna atmosfera, dobra opremljenost kabineta, ali i spremnost predmetnog profesora i engleskih studenata da razmene svoja iskustva sa učesnicima projekta. Vodio se razgovor o specifičnostima studija na MMU, uslovima studiranja, mogućnostima za dalje napredovanje i usavršavanje, zaposlenje, cenjenost profesije nastavnika i vaspitača u društvu i sl.
Naši domaćini i partneri sa MMU, za učesnike projekta priredili su posetu zamku Crewe Hall uz engleski čaj, kao i večernje druženje uz tradicionalna engleska jela, u studentskoj kantini koju smo obišli u toku prvog dana. Druženje je proteklo u izuzetno prijateljskoj atmosferi.
Tokom ovog studijskog putovanja bila je organizovana i poseta osnovnoj školi u mestu Kru (koju pohađaju i deca koja bi u Srbiji bila u predškolskoj ustanovi, s obzirom na to da u Engleskoj deca polaze u školu sa 4 godine), u okviru koje su gostima bili predstavljeni modeli rada na različitim uzrasnim grupama kao i način organizovanja i funkcionisanja školskih/predškolskih ustanova u Velikoj Britaniji.
Nakon dva izuzetno sadržajna dana u Kruu, realizovan je odlazak učesnika iz Srbije u Mančester, gde su prvo obišli Muzije nauke i stekli u uvid u različite oblike saradnje između muzeja i predškolskih/školskih ustanova. U okviru posete Univerzitetskom centru MMU u Mančesteru prvo smo imali priliku da obiđemo novu zgradu Univerziteta u kojoj je nastava počela da se realizuje pre nepune dve godine i da se upoznamo sa prostornim i tehničkim uslovima realizacije nastavnih planova i programa na ovom Univerzitetu. Predstavnici iz Srbije posetili su biblioteku, amfiteatar, kabinete za izvođenje nastave, profesorske kabinete, slušaonice, fiskulturnu salu… Zgrada je nova i izuzetno funkcionalna, opremljena najsavremenijom tehničkom opremom i informacionim tehnologijama. Tokom posete domaćin, prof. dr Dženi Fišer, pored detaljnog obilaska nove zgrade univerziteta Birley Fields priredila je i druge sadržaje. Učesnici su prisustvovali predavanjima i diskusiji koje su vodili Dr Martrin King in Dr Katherine Runswick-Cole. Tokom diskusije, razmenjena su iskustva o podršci porodici sa decom sa posebnim potrebama u Engleskoj i Srbiji.
Zajedno sa svojim ostalim kolegama iz Srbije, predstavnici naše škole, direktorka doc. dr Jelena Prtljaga, prof. dr Aleksandar Stojanović i dr Euđen Činč, imali su susret sa studentima postdiplomskih studija kao i sa kolegnicom dr Margaret Eastcott koja rukovodi departamenom za međunarodnu saradnju Univerziteta u Mančesteru i tom prilikom razmatrali dalje mogućnosti saradnje sa ovom prestižnom evropskom visokoškolskom ustanovom.
Poseta Mančesteru završena je prijatnom šetnjom kroz Hjulm (Hulm history and culture tour) tokom koje su gosti iz Srbije mogli da nauče mnogo o istoriji i razvoju ovog dela Mančestera.
Poslednjeg dana posete organizovan je sastanak na kome se diskutovalo o dosadašnjim rezultatima projekta, kao i o zadacima koji nas očekuju u narednom periodu.
Foto: VSVS